Chocolicious

Alla inlägg under februari 2012

Av Malin - 13 februari 2012 20:45

Tack och lov verkar Jerez's lilla missmående från igår ha gått över helt av sig själv, och när jag kom till stallet på morgonen var han pigg och glad, temp 37,0 och helt normal andning. Borstade och gjorde iordning honom och beslutade mig för att åka en sväng till ridhuset för att se om han skulle reagerat på provocering med hjälp av träning.


Duktiga Jerez gick rakt in i transporten, stod snällt still medan jag stängde och backade lika snällt ut på kommando när vi var framme. Idag var således första gången som vi lastade och åkte helt själv   Mattes duktiga prins!


Stod snällt still medan jag klädde på och sedan vandrade vi in till ridhuset. Mellanväggen var borta, vilket medförde at vi hade hela det stora ridhuset för oss själva, dvs 80m långt. Jerez tog ytan med ro pch var dessutom jätteduktig på att gå förbi mellanväggarna som stod uppställda längs långsidorna. Bryr sig inte alls om sådana förändringar!


Fick vara ensamma första tiden när vi skrittade och travade fram. Passade på att utnyttja storleken och red mycket längs hela spåret. Sedan fick vi sällskap av ytterligare ett ekipage som Jerez sneglade under lugg på, men inte brydde sig nämnvärt om för övrigt.


Galopperade runt hela ridhuset så Jerez verkligen fick sträcka ut och galoppera på, vilket Jerez verkade gilla starkt då han frustade och vippade med öronen   Ägnade resten av passet åt lite mer samlat arbete där jag jobbade först under lättridning där vi lade åtavolter över hela ridhuset, snett igenom över halva banan samt lite serpentiner. Avslutade travarbete med nedsittning flera varv runt där vi arbetade med övergångar skritt - trav - skritt och det skötte Jerez med den äran. Provade även att lägga lite volter med bibehållen takt och form! Travade och skrittade av min duktiga pållis   Var precis lika duktig att bli lastad vid hemresan!


   

Av Malin - 12 februari 2012 20:22

Mmm..vilken fin dag det var idag. Strålande solsken, minusrader och klarblå himmel.Tog en skön promenad på förmiddagen. Åkte till stallet efter lunch för att ta med mig Jerez till ridhuset. Började med at fixa stallet och packa iordning allt så Jerez fick vara ute och njuta av det fina vädret så länge som möjligt.


Hämtade in Jerez som stod i solen och slappade tillsammans med den andra. Börjar borsta på honom och uppmärksammar då att han andas forcerat. Andades med hela buken och vidgade näsvingar. Räknade till 40 andetag/minut. Tog tempen som visade 38,3. Fina rosa slemhinnor, vaken blick och ömmade ingenstans. Likvarma ben och hovar samt tydliga tarmljud på båda sidor. Bajsar precis som vanligt, inget avvikande. Precis då kommer Kerstin ut i stallet så hon kikar och känner igenom honom. Hon berättar att han lekt och härjat med Wardon precis som vanligt under förmiddagen. Släpper in honom i boxen för att se hur han för sig. Åtar sig gladeligen såväl kraftfoder som hö, dricker vatten och kissar i boxen. Avvaktar en stund och står och kikar på honom. Han uppför sig precis som vanligt, är pigg och intresserad av vad som händer i stallet, kommer gladeligen fram till en för lite mys och uppmärksamhet när man närmar sig boxen.


Tempar och räknar om andetagen efter 30 minuter. Då är tempen 38,2 och andningsfrekvensen 14, utan vidgade näsvingar men dock lite bukandning fortfarande. Efter 60 minuter lung och normal i andningen och 38,1 i temp.


Vad detta är/var för något undrar ju jag nu. Har vänt och vridit på allt jag kan komma på. Kan det vara reaktion på värmen, Putte hade en termometer i solen och den visade på +20 grader, ganska stor skillnad mot morgonens -10 grader och dessutom full vinterpäls. Eller är det något virus han dragit på sig? Tycker dock det känns lite udda att han varken har feber, hosta eller är det minsta snorig om det vore ett virus/bakterier?! Visar inte heller några tecken på att vara hängig?! Å att det dessutom går över av sig självt?


Jaja, Kerstin skulle kolla honom både under eftermiddagen och till kvällen och höra av sig om något är konstigt. Åker själv till stallet imorgon bitti för att se hur det är med honom. Om han verkar opåverkad och är feberfri tar jag nog med honom till ridhuset för att se om jag kan provocera fram något om han får röra lite på sig. Blir alltid så orolig när mina djur inte mår bra. Känns dock lite svårt att ringa till vet och försöka förklara för dem vad han nu hade för en kort stund utan att vara det minsta allmänpåverkad för övrigt?!


Någon som har något tips eller varit med om något liknande?

Av Malin - 11 februari 2012 19:42

Skönt med helg och sovmorgon och sedan inte något mer än stallet inplanerat. Det är en skön helg om ni frågar mig! Myste med kisarna som var ute en sväng på förmiddagen. Åkte till stallet efter lunch för en sväng till ridhuset med Jerez. Sambon följde med som lite stöd, eftersom det bara var andra gången jag skulle lasta Jerez självständigt, så han passade på att filma när jag lastande. Så här får ni se hur det går till ;



Lastningen gick fint såväl in och ut och på plats vid ridhuset skötte han sig som vanligt jättefint när han fick stå uppbunden utanför transporten! På väg in till ridhuset blev det lite tumult eftersom det var fullt ös med folk och hästar överallt. Stallet var fullt med hästar som borstades och grejades med, samt att det var människor som stöd och pratade efter avslutad träning precis vid passagen in till ridhuset. Jerez blev lite stirrigt av allt som hände samtidigt, dessutom stod det en häst i själv passagen och blev påklädd, vilket medförde att vi fick stanna till inne i stallet bland allt happening innan de var klara. Så det blev lite trångt när den hästen skulle förbi och Jerez bjöd på en liten serie. Dock gick det fint för oss alla och ingen blev trampad eller knuffade och vi kunde sedan passera in i ridhuset utan problem.


Promenerade runt ett par varv innan jag hoppade upp. Skrittade runt och Jerez kändes pigg men fokuserad idag. Travade igång med lite mjukgörande arbete på volt och fyrkantsspår innan jag samlade upp honom lite mer för mer fokuserat arbete. Tog galoppjobbet ganska tidigt idag så han fick komma igång och mjukas upp.

Skrittpaus innan jag la fokus på travarbete under nedsittning. Jerez slappnade av betydligt mycket snabbare idag och jag kunde sitta med ett leende på läpparna och lotsa runt honom på såväl fyrkant som volt. Övade lite på avsaktningar och igångsättningar samt genomförde ett par galoppfattningar där han fick galoppera ett varv i bra fart och trevlig form! Avslutade med att trava i lite lägre form innan ja skrittade av.


Riktigt roligt ridpass som verkligen ger känsla för framtiden!



 

Av Malin - 10 februari 2012 21:24

Stallet på eftermiddagen efter jobbet. Tog med mig Jerez ut på en promenad. Skönt att komma ut i friska luften en stund, och när underlaget inte känns helt hundra att rida på, samt att han inte känns helt säker att rida själv bland bilar så fick det bli en promenad idag. Gick en sväng genom grusgropen och mötte på ett par bilar vilket är nyttig träning. Tråkigt nog uppförde sig en av bilarna raka motsatsen till vad man önskar när man är ute och trafiktränar sin unghäst, dvs saktade inte ner öht utan blåste förbi oss i 70km/h. Det är bara att vara glad över att Jerez tog det så pass bra att han bara kröp ihop istället för att kasta sig ut i vägen eller något annat otäckt!


Resten av promenaden gick dock superbra och Jerez verkade gilla starkt att få klättra lite i gropen och skritta på med gott tempo!


Väl hemma städade vi huset så vi kan njua av att vara lediga resten av helgen. Har tänkt att åka till ridhuset både lördag och söndag som sagt, och hade tacksamt nog fått hjälp av B på jobbet att ta reda på vilka tider det var ledigt!

Av Malin - 9 februari 2012 21:15

Eller...tja Jerez vilar och jag jobbar i vanlig ordning. Hade stallet på morgonen och dagen till ära bjöd på -15 grader och strålande solsken. Släppte ut samtliga hästar, mockade och gjorde mat innan jag åkte vidare till Ica för veckohandling. Är annars svårt att hinna med att både rida, göra stallet och handla innan jag ska till jobbet!

Med tanke på det fina vädret kändes det dock lite synd att behöva ge sig iväg till jobbet! Är fortfarande så himla nöjd över lastningen med Jerez, har planerat att åka till ridhuset både lördag och söndag, får väl se om jag åker ensam en av dagarna  


Åh idag fick jag min första Equipage-tidning. Fick en prenumeration av systeryster i julklapp och nu anlände således första numret. Är så trevligt med lite hästläsning!


 

Av Malin - 8 februari 2012 22:14

Ja den är det ju jag som äger    Finaste Jerez, vilken pärla han är!

Jobbade 7-16 idag och hade återigen en inplanerad tur till ridhuset framför mig. Sambon jobbade ända till 16.30 och ridlektionerna i irdhuset började 17.40, så vi hade lite tight om tid idag. Borstade och gjorde iordning Jerez, kopplade på transporten och bar ut alla grejor, sambon hade fortfarande inte anlänt så jag beslöt mig för att prova att lasta honom själv!


Å som den pärla han är så går han rakt in, står snällt still och muddrar morotsbyttan medan jag smiter bakåt och stänger mellanväggen och slutligen luckan. Jerez stod som ett ljus och tuggade morötter under tiden  

I samma stund som jag stänger bilen för att åka iväg anländer sambon och följer efter i egen bil. Väl framme vid ridhuset lastar jag ut Jerez helt självständigt genom att göra samma sak fast bakvänt. Dvs jag började med att släppa lös honom inne i transporten och fäste på linan. Öppnade luckan bakifrån och klev in bredvid honom. Tog tag i linan och flyttade på mellanväggen. Jerez står uppmärksamt still tills jag krypit fram framför honom och säger varsegod och ber honom backa. Då backar han helt lugnt och stilla ut som den coolaste pållen av alla!


Red ett pass i ridhuset där det återigen var lite nyttigt liv i luckan. När vi kom in var det två andra ekipage som red runt, det brydde sig inte Jerez särskilt mycket om. Gick ett par varv med honom vid handen innan jag hoppade upp. Skrittade igång och sen körde vi ett trevligt pass. Under tiden gick ett av ridekipagen ut och ett longeringsekipage anlände istället. Allt detta skedde utan särskilt mycket hallabalou från Jerez. Traven fungerade fint och han bjöd på framåt med enstaka ofokuserade moment då han spanade på människorna som rörde sig in och ut från stallet.

Jobbade även en kortare stund med galopp där han har mycket fart under fötterna men jag upplevde att han ändå hade bättre ork idag. Avslutade passet med att sitta ner i traven ett varv åt vardera håll. Efter lite inledande spändhet så slappnar han av och hittade en bra takt och form.


Sambon filmade även en snutt idag så jag lägger upp en liten kortis här!



På hemvägen uppförde sig Jerez åter med den äran då jag lastade honom självständigt, åkte hem och lastade ut lika enkelt! Vilken stjärna han är   Blir så glad och stolt över min fina kille som återigen visar vilken helt underbar approach han har till livet!

Av Malin - 7 februari 2012 22:52

Så idag var vi åter redo för ridhuset. Lyckades komma ifrån lite tidigare på jobbet och var i stallet redan vid 15.50 Gjorde snabbt iordning stjärnan och inväntade sambon. Jerez gick rakt in i transporten och stod snällt still sedan. Resan dit gick bra och likaså urlastningen. Väl inne i ridhuset gick jag ett par varv innan jag hoppas upp. Det märktes att Jerez vilat lite väl många dagar på rad då han var ganska pigg och på tårna. Lyssnade dock fint under framskrittningen trots att det sprang småtjejer längs insidan av sargen som han inte såg, utan enbart hörde klampet av. Travade igång och fick jobba en stund innan han hade fullt fokus på mig. Tror känslan påminner lite om att köra en sportbil, han spinner på superfint men man känner att krafterna finns där och han reagerar superlätt för minsta framåtdrivning. Dock är han så lättkorrigerad och lyssar superfint på när matte påtalar att vi ska trava lugnt och avspänt. Efter ca 15 minuters ridning blir det liv i luckan då en ridskolegrupp med småtjejer anländer in i andra halvan av ridhuset. Ridläraren plockar fram koner och bygger upp en minibana där tjejerna ska träna på ridvägar genom att själva, dvs utan häst och på en lång rad springa vägarna. Samtidigt som detta kör igång kommer ett annat ridekipage in till oss och kör igång. Jerez sköter sig superfint men blir i en sekvens rädd för dom skuttande tjejer i grupp och kör en liten hallabaloo, tar dock förhållande bra och lugnar snart ner sig så vi kan både skritta och trava förbi dem. Skippade galoppen idag eftersom han var på tårna och dessa tjejer for runt som yrväder, dessutom var det annat ekipage inne samtidigt och jag vill inte utmana ödet när han ändock skötte sig så bra. På hemvägen lastade jag honom självständigt med endast lite hjälp av sambon som stod som vakt framme vid skötardörren. Jerez stod still som ett ljus medan jag kröp bak och stängde. Väl hemma öppnade jag dessutom transporten helt själv och lastade ur honom själv. Så nu tränar vi på för glatta livet så vi kan klara oss själva snart!


Bjuder på en liten filmsnutt som sambon filmade med mobilkameran idag   Fortsatt suddiga klipp och dessutom en något spänd pållis idag. Men jag tycker han trots allt lyssnar bra och bjuer på fint framåt i de flesta sekvenser!



 

Av Malin - 6 februari 2012 12:06

Äntligen var det så dags för Jerez att bli ny om fötterna igen. Hade hovis ute på morgonen och verkade och och skodde honom. Så nu har vi även bytt till nya brodd i fram så han får ordentligt grepp. Efter avklarat besök fick Jerez gå ut i hagen och jag ordnade i stallet.  Tycker det blir lite mycket med både hovis och ridning på samma förmiddag, så skoningen fick bli dagens arbete. Blåser isvind idag med -9 grader, så jag kan väl inte säga att jag så väldans gärna är ute heller.


Tog svängen förbi Djur & Natur och köpte lite foder till Jerz. Väl hemma passade jag på att mysa med kissarna som verkade glada över att ordningen var återsälld och matte åter hemma. Bjuder på lite bilder på MysMåns   

   

Presentation

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29
<<< Februari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Chocolicious


Ovido - Quiz & Flashcards